Boeing obmedzí používanie titánu. Predražuje jeho stroj

24.07.2015 Celý región

Seattle 24. júla (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing stráca na každom civilnom stroji 787 Dreamliner, ktorý opustil jeho fabriku, až 23 miliónov USD (21,03 milióna eur). Z tohto dôvodu sa výrobca zameral na obmedzenie používania jednej z hlavných "prísad": titánu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odolná a ľahká titánová zliatina, ktorá sa v nadmernom množstve používa pri výrobe lietadla 787 Dreamliner, stojí sedemnásobne viac než hliník. Titán tvorí až 15 % zo 117 ton prázdnej hmotnosti lietadla, teda podstatne viac než v ostatných strojoch Boeingu. Dreamliner stojí 260 miliónov USD a z celkových finančných nákladov tvorí titán zhruba 17 miliónov USD.

Všetky ostatné civilné lietadlá Boeingu sú ziskové a výrobca chce v prípade typu 787 ešte v tomto roku dosiahnuť minimálne rovnováhu medzi nákladmi a predajnou cenou. S cieľom zlepšiť ziskovosť Dreamlineru tlačí na dodávateľov, aby znížili svoje ceny, a upravuje výrobné linky za účelom zlepšenia efektivity výroby. Vzhľadom na vysoký podiel titánu sa dostal pod drobnohľad aj tento drahý kov.
 

Vyberte región